Exista multi factori de influenta care pot afecta ciclul parului, cum ar fi varsta, ereditatea, hormonii, medicamentele, alimentatia si chiar stresul. Cu toate acestea, toti impartasim acelasi ciclu de par, impartit in patru faze: anagen, catagen, telogen si exogen.

Anagen

Aceasta este faza de crestere a ciclului parului si este influentata de starea papilei dermice, care este voluminoasa si formata dintr-un miez vascular. Parul fiind bogat in melanina si hidratare, aceasta faza este tinta tratamentelor de electroepilare si fotoepilare.

Lungimea parului variaza in functie de regiunea corpului, varsta, sex si persoana in parte. Cu o faza anagena de 2 pana la 6 ani, firele de par pot atinge o lungime de 1,28 metri (aproximativ 4 picioare). Faza anagena variaza de la 1 la 12 luni pentru anumite regiuni ale corpului, ceea ce inseamna ca parul din aceste zone poate creste de la 1 la 6 cm (aproximativ 0,4 pana la 2,3 inchi).

Zona Par Sprincene Buza superioara Barbia Axile Bratele Bikini Picioare
Durata de faza anagena 2-6 ani 1-2 luni 4 luni 1 an 4 luni 2-4 luni 2-4 luni 4 luni

Catagen

Este o faza de tranzitie in care firele de par inceteaza sa creasca, dar raman atasate de papila dermica. In acest moment, melanina nu mai este produsa in zona germinativa. Faza catagena este cea mai scurta si, in general, nu dureaza mai mult de doua sau trei saptamani.

Telogen

Aceasta faza de repaus, in care celulele sunt inactive, nu implica cresterea firului de par. arborele. Apare atrofia papilei si parul este gata sa cada si sa fie inlocuit cu un nou par anagen, dupa inceperea urmatorului ciclu de crestere. In plus, parul telogen fiind mai putin pigmentat si avand un bulb alb, rezultatele fotoepilarii nu sunt satisfacatoare in aceasta faza.

In mod normal, aproximativ 50 pana la 100 de fire de par telogen sunt calcate in fiecare zi, luand in considerare firele de par pe care le vedeti in dus si la coafarea parului.

Exogen

Aceasta ultima faza reprezinta procesul de expulzare a parului. In timpul unui tratament de fotoepilare, expulzarea completa poate dura intre 6 si 21 de zile. Odata ce parul a cazut, bulbul acestuia nu mai este vizibil.

Este important de retinut ca faza parului influenteaza foarte mult eficienta epilarii. De fapt, acesta este motivul pentru care este esential sa se respecte un calendar strict de intalniri: asiduitatea va asigura cele mai bune rezultate!